Successos

Desmantellat el principal entramat criminal que introduïa haixix a Catalunya per la Costa Brava

Han frustrat quatre desembarcaments, dos d'ells a Cadaqués i Begur

Els Mossos i Vigilància Duanera detenen 40 persones i intervenen més de 18 tones de droga per valor de 36 milions

La policia creu que han fet 19 desembarcaments d’haixix, la gran majoria a la Costa Brava

VÍDEO | Un dels desembarcaments frustrats a Cadaqués en el transcurs de la investigació.

Empordà

Empordà

Els Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera han desmantellat el principal i més gran entramat criminal que estava introduint haixix a Catalunya. Durant els nou mesos que ha durat la investigació, l’equip conjunt ha detingut 37 homes i 3 dones (25 homes i una dona van ingressar a presó). Se’ls atribueixen delictes de pertinença a organització criminal, delictes contra la salut pública en la seva vessant de tràfic de drogues i tinença il·lícita d’armes. En tot aquest temps, els investigadors han intervingut més de 18 tones i mitja d’haixix, valorades al mercat il·lícit en 36 milions d’euros, i cinc armes de foc.

La investigació es va iniciar el setembre de l’any passat i es va allargar fins el passat 11 de juny quan es va fer l’explotació del cas. Aquell dia es va dur a terme un ampli dispositiu amb més de 200 efectius policials desplegats i amb la realització de catorze entrades i registres a diferents localitats de Catalunya (Manlleu, Sant Hipòlit de Voltregà, Torelló, Roses, Puiggròs i Tàrrega), Màlaga i Saragossa. El balanç del dispositiu va ser de 36 detinguts i 80 quilos d’haixix intervinguts.

Des del setembre de 2023 fins el moment de la desarticulació de l’entramat criminal, l’equip policial considera que els investigats haurien realitzat 19 desembarcaments d’haixix a diferents punts de la costa catalana, la gran majoria dels quals a la Costa Brava: Roses, Cadaqués, Begur, Llafranc i Tossa de Mar. I, més recentment, a altres punts com l’Hospitalet de l’Infant i Cabrera de Mar.

Inici de la investigació a Begur

El 17 de setembre de l’any passat els Mossos d’Esquadra van localitzar a la Cala Aiguafreda, Begur, una furgoneta encallada a la sorra que contenia un carregament de gairebé tres tones d’haixix, en 76 fardells, valorats al mercat il·lícit en 5,3 milions d’euros. Els autors dels fets havien abandonat tota la droga per evitar la detenció. Arran d’aquest incident, i a partir de les primeres indagacions, els investigadors van identificar diferents persones que presumptament haurien participat en aquest desembarcament.

Un dels elements que caracteritza el tràfic de drogues és la necessitat de recuperar ràpidament les pèrdues econòmiques que es produeixen quan els narcotraficants es veuen obligats a abandonar la droga o quan la policia els frustra els desembarcaments. Davant d’aquestes situacions, les organitzacions criminals, com la investigada, incrementen la seva activitat il·lícita per recuperar-se, a través d’augmentar els desembarcaments de droga. Per això, l’entramat criminal investigat no dubtava en modificar la seva forma d’operar, així com amb les persones que treballaven, tant en l’aproximació per mar, com per terra i, d’aquesta manera, incrementaven cada cop més la seva capacitat operativa per augmentar els seus beneficis. Els investigadors calculen que haurien fet un desembarcament d'haixix cada dues setmanes i que cada embarcació podia arribar a la costa carregada amb una mitjana de 3 tones d’haixix.

Organització establerta a Màlaga

La investigació ha permès constatar que per primer cop una organització criminal especialitzada en tràfic d’haixix establerta al sud de l’Estat, concretament a Màlaga, s’hauria coordinat amb una altra organització arrelada a Catalunya, a Manlleu (Osona), per dur a terme amb èxit els desembarcaments de droga en territori català. Tot i això, ambdues organitzacions també tenien capacitat per gestionar i materialitzar enviaments de forma independent.

El grup assentat principalment a Màlaga, estava format per 8 persones, de les quals 5 van ser detingudes a la ciutat andalusa, dues a Saragossa i una darrera persona ubicada a Melilla va resultar investigada. Aquest grup es desplaçava a Catalunya per encarregar-se de la recepció de la droga a les cales catalanes i de la seva distribució al mercat il·lícit europeu.

Els membres d’aquest grup van comptar amb l’ajut i la infraestructura del grup assentat a Manlleu. La vessant catalana de l’entramat estava formada per més de 24 persones, arrelada principalment a la zona de Manlleu, a la comarca d’Osona. Des d’allà, els investigats cercaven i controlaven els punts de la costa on dur a terme els desembarcaments i avisaven a la vessant andalusa dels punts exactes on s’havia de desembarcar la droga. També preparaven la logística necessària per assegurar l’èxit dels enviaments: buscaven les “guarderies” (lloc on dipositaven la droga abans de distribuir-la), canviaven de lloc la droga per evitar l’acció policial, llogaven vehicles per al seu transport i ajudaven el grup de Màlaga en part de la distribució.

Utilització d’armes de foc per protegir els enviaments de droga

Una de les característiques dels investigats que han alertat l’equip policial és la quantitat d’armes i munició localitzades en diferents fets delictius vinculats amb aquest entramat. S’han intervingut 5 armes de foc, entre les quals n’hi ha dues de guerra municionades, una escopeta tàctica del calibre 12 i dues pistoles.

A més, es va localitzar munició de fins a tres armes diferents en dos dels punts de la costa Brava on es creu que es van consumar desembarcaments d’haixix; a Cala Culip (Cadaqués) i a Cala Giverola (Tossa de Mar).

Un dels factors pels quals els investigadors consideren que s’ha incrementat la perillositat amb aquest tipus de fets ha estat que s’han detectat persones al servei de l’organització amb el rol de garantir la seguretat durant els desembarcaments de la droga a la platja, i els immediats trasllats fins a les “guarderies”, o amagatalls, on la dipositaven abans de distribuir-la.

Durant la investigació es va identificar un grup de cinc persones encarregat de complir amb aquest encàrrec. De fet, a l’octubre de 2023, a Girona, es van detenir, dos d’aquests homes quan tornaven presumptament d’un acompanyament de droga, i duien un fusell d’assalt municionat al maleter del vehicle de lloguer que utilitzaven.