Turisme

Aquests són els 10 millors pobles de l'Alt Empordà per passar un cap de setmana, segons la IA

Aquests són els 5 municipis altempordanesos "menys atractius" segons la IA

La intel·ligència artificial ho té clar: aquestes són les 5 platges més "idíl·liques" de l'Alt Empordà

Empuriabrava des de l'aire.

Empuriabrava des de l'aire. / Jordi Velasco Bolasell

En l'actualitat, la intel·ligència artificial (IA) ha emergit com una força transformadora en pràcticament tots els aspectes de la nostra vida. Des de la salut i la indústria fins a l'entreteniment i la presa de decisions empresarials, la IA (amb eines com Chat GPT) s'ha convertit en una fórmula "vital" per a la resolució de problemes complexos i la millora de l'eficiència en diverses àrees.

Això sí, cal anar amb compte, i és que la IA molts cops s'equivoca. Malgrat tot, en alguns casos encerta. Per exemple, si se li diu que destaqui els 10 millors pobles de l'Alt Empordà per passar un cap de setmana, ho fa i justifica la resposta amb un cert criteri. Tot i això, cal recordar que les recomanacions de la IA són basades en algoritmes i no en una experiència humana directa.

En qualsevol cas, aquests són els deu municipis de l'Alt Empordà destacats per la IA i això és el que diu d'ells:

1. Cadaqués

"Cadaqués és un poble costaner conegut per la seva bellesa pintoresca i les seves cases blanques," diu la IA. Aquest lloc inspirador va captivar Salvador Dalí, i passejar pels seus carrers és com viatjar enrere en el temps.

Cadaqués.

Cadaqués. / Santi Coll


2. Peralada

Segons la IA, "Peralada és famós pel seu castell i el seu festival de música". Aquest poble medieval també ofereix un bonic centre històric i uns jardins espectaculars que valen la pena visitar.

Peralada.

Peralada. / GM


3. Roses

La IA destaca que "Roses té una combinació perfecta de platja i història". Amb el seu impressionant passeig marítim, la ciutadella i una rica oferta gastronòmica, és una destinació ideal per a famílies.

La platja de Roses és una de les escollides per la IA.

La platja de Roses. / Gerard Blanché


4. L'Escala

"L'Escala és coneguda per les seves anxoves i les ruïnes d'Empúries", ens explica la IA. Aquest poble costaner és perfecte per als amants de la història i la gastronomia, amb platges meravelloses i un ambient autèntic.

L'Escala.

L'Escala. / Santi Coll


5. Portbou

"Portbou és un encantador poble costaner conegut per les seves aigües cristal·lines i el seu paisatge muntanyós," destaca la IA. A més de les seves platges, aquest poble ofereix una rica història i és perfecte per als amants de la natura.

Portbou és una de les poblacions menys visitades, segons la IA.

Portbou. / EMPORDÀ


6. Figueres

La IA afirma que "Figueres és la llar del Teatre-Museu Dalí, una visita obligada per als amants de l'art". Aquesta ciutat no només ofereix cultura, sinó també una àmplia oferta comercial i gastronòmica.

Cues davant del Teatre-Museu, en una imatge d'arxiu.

Cues davant del Teatre-Museu, en una imatge d'arxiu. / Marc Martí


7. Sant Llorenç de la Muga

La IA suggereix Sant Llorenç de la Muga, "un poble amb un encant medieval únic, envoltat de natura". Amb el seu nucli antic ben conservat i les muralles medievals, aquest lloc ofereix una experiència tranquil·la i autèntica.

Visitants a la Reial Foneria aprofitant que la sequera l’ha deixat al descobert. SANTI COLL

Visitants a la Reial Foneria de Sant Llorenç aprofitant que la sequera l’ha deixat al descobert. / SANTI COLL


8. Sant Pere Pescador

La IA ens explica que "Sant Pere Pescador és un paradís per als amants dels esports aquàtics". Situat a la vora del riu Fluvià, és conegut per les seves platges verges i la seva biodiversitat.

Platja de Sant Pere Pescador.

Platja de Sant Pere Pescador. / Marc Martí


9. Empuriabrava (Castelló d'Empúries)

"Empuriabrava és la Venècia de la Costa Brava, amb els seus canals navegables", diu. Aquest destí, per tant, és ideal per a aquells que volen combinar "relax" i aventura en un entorn únic.

Empuriabrava.

Empuriabrava. / Santi Coll


10. Capmany

Finalment, la IA recomana Capmany, "un poble envoltat de vinyes i cellers". Aquest indret és perfecte per a una escapada enoturística, on es pot gaudir de vins excel·lents i una gastronomia deliciosa.

Capmany és un dels punts estratègics de l’Avinguda del Vi i l’Oli de l’Empordà, amb el nou espai Vi-Vent, a la dreta de la imatge, com a referència. | JOSEP RIBAS

Capmany / Josep Ribas


Per entendre millor quins són els paràmetres que analitza el llenguatge d'intel·ligència artificial per classificar els pobles d'acord amb la seva poca bellesa, se li ha preguntat al mateix sistema quins criteris ha seguit per donar aquesta llista.

Aquests són els criteris generals que podrien haver influït en l'elecció, segons Chat GPT:

  • Desenvolupament urbà: Avaluació de la presència de desenvolupaments urbans poc estètics, com ara edificis industrials, infraestructures modernes o manca de planificació urbana coherent.
  • Estètica general: Consideració de l'aparença visual del poble en termes de neteja, manteniment dels carrers i edificis així com la presència d'espais verds o àrees naturals.
  • Característiques: Valoració d'aspectes que puguin afectar positivament o negativament la percepció de bellesa.
  • Opinions de residents i visitants: Consideració d'opinions i percepcions de residents locals i visitants sobre l'estètica i l'atractiu general del poble.

.