PAU

Els trucs per fer la Selectivitat amb total confiança: el temps és clau

La gestió del temps és crucial: aquest trucs són un ajut per tal de poder acabar els exàmens dins el termini establert

Imatge d'arxiu d'un grup d’alumnes de la comarca fent, la selectivitat a Figueres.

Imatge d'arxiu d'un grup d’alumnes de la comarca fent, la selectivitat a Figueres. / JORDI CALLOL

Cristina Clopés

Comença el període de Selectivitat a Catalunya. Així doncs, primer de tot, desitjar molta sort a tots els estudiants que heu estat aquestes últimes setmanes estudiant dur per poder accedir a la carrera desitjada. Després, volem facilitar-vos uns trucs per tal de tenir temps a acabar els exàmens durant aquests tres dies. La pressió que podreu sentir durant aquests dies pot fer que us quedeu en blanc o us falti temps per contestar les preguntes que us demanin. Així doncs, avui us porto la solució per no deixar-vos res i fer els exàmens amb el temps estipulat.

Els trucs per fer uns bons exàmens

Primer de tot, és imprescindible haver provat de fer exàmens de Selectivitat d'anys anteriors; d'aquesta manera aconseguireu controlar els tempos reals i conèixer amb més detall com funciona un examen d'aquestes característiques. 

Aconseguir un bon descans és crucial: dormir les hores necessàries i fer-ho plàcidament. Això pot costar bastant amb els nervis, però hi ha diverses estratègies com la meditació, les infusions relaxants o complements que faciliten la conciliació del son, per exemple.

Arriba el dia de l'examen: què hem de fer?

  • Quan us facilitin l'examen, dediqueu uns minuts a llegir els anunciats amb certa tranquil·litat. És imprescindible entendre què us demanen. Si llegiu de pressa, pot ser que us confoneu i doneu informació que no precisen. Això pot fer que suspeneu l'examen.
  • Mireu quantes preguntes té l'examen i quantes seccions. Ara toca dividir el temps total de l'examen segons seccions i preguntes. D'aquesta manera sabreu el temps que podeu dedicar a cada apartat. En cas que hi hagi una pregunta on us quedeu encallats, avanceu i deixeu-la per l'última. Però, per no deixar-vos-la sense contestar, feu-vos una petita marca al costat. A més, és important que guardeu un temps prudencial per fer una última repassada a l'examen.
  • Tingueu un rellotge a mà per controlar el temps.
  • Reviseu l'ortografia i la gramàtica en última instància. Recordeu que les faltes resten.
  • Abans de començar l'examen feu uns exercicis de relaxació. Utilitzeu mètodes de respiració per controlar-la i aconseguir un estat de tranquil·litat. Aquest és el punt més important per fer un bon examen: no estar "nerviós".
  • Finalment, confieu en vosaltres: sabeu què heu fet, com ho heu fet, i el que sabeu (teniu après / memoritzat); així doncs, és moment de demostrar qui sou! Afegiu els trucs en el moment de l'examen i de segur, que aprovareu!