El debat per aconseguir uns ?preus «dignes» en l'enterrament dels morts a Girona segueix cuejant. La CUP recollirà firmes per tal d'aconseguir que el ple de Girona torni a debatre la participació de l'Ajuntament en la prestació dels serveis funeraris. Mentrestant ERC-MES aposta per la creació d'un tanatori públic que doni servei a l'àrea urbana de Girona en competència amb el sector privat.

La regidora Laia Pèlach va exposar ahir que el seu model seria la municipalització però són conscients que estan en minoria i que el debat hauria de girar entorn a trobar alguna fórmula que fes que l'Ajuntament participés activament en el servei per aconseguir un preu «assequible» i de «qualitat». Lluc Salellas va indicar que calia mantenir la «mobilització» tot i haver perdut la moció en el darrer ple perquè es tracta d'un tema «transcendental».

La CUP vol aprofitar una eina (amb el nom d'Iniciativa ciutadana) del reglament de Participança que consisteix a recollir un 1% de les firmes dels residents a Girona majors de 16 anys. Serien menys de mil signatures. A continuació una comissió municipal avaluaria la petició i revisaria les firmes i portaria la iniciativa al ple municipal. La CUP, a més, també recollirà firmes a través de la plataforma Change.org. També recollirà queixes de veïns a través del mail girona@cup.cat.

Per la seva part, Esquerra també considera que hi ha d'haver canvis. En el darrer ple, Pere Albertí va lamentar que hi hagi persones «obligades a endeutar-se» i va assegurar compartir la demanda «real» de la CUP: «que els preus siguin més reduïts». Ara, ERC-MES va més enllà i ahir va fer una proposta «oberta, a discutir i en cap cas definitiva». Maria Mercè Roca, portaveu del grup, va proposar crear un «tanatori públic que doni servei a l´àrea urbana de Girona». Roca creu que la mancomunació del servei entre diferents municipis permetria «repartir costos» i fer el projecte viable.

Seria un tanatori «amb un catàleg de serveis bàsics, sense incineradora i a preus baixos». Aquest hauria de «competir en un règim de lliure concurrència amb el sector privat», que és el que fixa la Llei. «L'objectiu és que hi hagi la possibilitat de celebrar enterraments a preus molt més assequibles», va explicar Roca. «L'administració té el deure d'intervenir en el mercat quan aquest no assegura l'accés de tots els ciutadans a un servei bàsic per raons de capacitat econòmica», va concloure.