Distinció solemne

Joan Manuel Serrat, Premi Princesa d'Astúries de les Arts 2024

El jurat reconeix el cantautor com un "referent cívic" després d'haver-se acomiadat dels escenaris el 2022

Joan Manuel Serrat, a casa seva.

Joan Manuel Serrat, a casa seva. / FERRAN NADEU

ACN

El cantautor Joan Manuel Serrat ha estat guardonat aquest dimecres amb el Premi Princesa d'Astúries de les Arts 2024. Segons ha confirmat la Fundació Princesa d'Astúries, el músic rebrà aquest reconeixement després d'haver-se retirat dels escenaris a finals de 2022. El jurat del premi ha acordat concedir-lo per unanimitat per l'abast d'una trajectòria artística que transcendeix la música i esdevé "un referent cívic, sumant a les lletres de les cançons la força de l'himne col·lectiu amb voluntat universal". També han aplaudit l'arrel mediterrània i la poesia i la música "al servei de la tolerància", els valors compartits, la riquesa de cultures i llengües i la voluntat de llibertat.

"Defensor del diàleg davant la crispació, l'obra de Joan Manuel Serrat és un exponent de la seva irrenunciable vocació d'estendre ponts entre països i generacions", ha subratllat el jurat.

Considerada una de les figures més destacades de la cançó moderna, el Premi Princesa d'Astúries ha recordat que les cançons formen part de la memòria emocional de diverses generacions a Espanya i l'Amèrica Llatina.

"Tant en català com en castellà, dues llengües que ha fomentat i ajudat a progressar, lluny de qualsevol enfrontament, des d'un equilibri natural com a vehicle de concòrdia", han apuntat.